Despre judetul Cluj - obictive turistice - cazare pensiuni



Judetul Cluj beneficiaza de situarea sa la intersectia unor importante magistrale feroviare si rutiere care-i asigura legaturi lesnicioase cu toate zonele tarii. De asemenea, aeroportul din  municipiul Cluj-Napoca confera legaturi curente si rapide cu capitala tarii atat pentru cerintele judetului cat si pentru ale unor localitati limitrofe.
 Dintre zonele si obiectivele de mare atractivitate turistica trebuie mentionate :

         -Vladeasa si Muntele Mare care se impun prin masivitatea reliefului, extensiunea padurilor de rasinoase, aer ozonat, strat de zapada apreciabil si de durata, favorabila sporturilor de iarna.

         -Muntii Trascaului, deosebit de spectaculosi datorita formelor de relief modelate in calcare, pe o arie relativ restransa putand fi intalnite patru sectoare de chei (Cheile Turzii, Turenilor, Borzestilor si Coltestilor), defilee, stanci impozante, pereti de calcare, pesteri etc.;     

         -Muntele Baisorii, zona ce se remarca prin peisaje de exceptionala frumusete cautata vara de amatorii de vanat si pescuit si iarna de cei ai “ sportului alb”;

         -zona Gilau - Tarnita, care ofera conditii deosebite pentru agrement la sfarsit de saptamana;

         -zona Belis - Fantanele situata pe malul stang al lacului de acumulare, pretabila pentru agrement si practicarea de sporturi nautice;

         -Bazinul Padis si Cetatile Ponorului, cu chei si pesteri unice in lume prin caracteristicile lor.

         Statiunile balneoclimaterice prezinta, in general, interes doar la nivel local, insa Baile Someseni, Cojocna, Baita, Turda si Ocna Dejului, cu proprietati terapeutice deosebite, justifica eforturi pentru modernizarea si largirea amenajarilor, care pot extinde aria de interes dincolo de limitele judetului. Bogatia de monumente istorice, a locurilor cu rezonanta similara ca si patrimoniul arhitectural, incluse in mare parte in circuitul national, constituie o certa si permanenta sursa de atractie turistica.

         In municipiul Cluj - Napoca atrag atentia monumente ca : Biserica “Sf. Mihail” –biserica a Franciscanilor-, Statuia ecvestra reprezentand pe Sf.Gheorghe ucigand balaurul, Statuia ecvestra a lui Matei Corvin, Biserica reformata ridicata de Matei Corvin, Statuia ecvestra a domnului roman unificator Mihai Viteazul, Bastionul Croitorilor, Cladirea Redutei - de care se leaga memorabile evenimente din istoria transilvana, Teatrul National, Catedrala ortodoxa, grupul statuar “Scoala Ardeleana“, Monumentul “Ostasului Roman”, statuia lui Avram Iancu”, statuia lui Mihai Eminescu si a lui Lucian Blaga  etc. Tot aici, de mare interes turistic sunt: Palatul Banffy (P-ta Unirii nr.30) – gazduieste din 1959 Muzeul National de Arta, al doilea din tara ca zestre de arta romaneasca dar si straina  (peste 4000 de lucrari), Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (peste 100000 piese), Muzeul Etnografic al Transilvaniei (peste 65000 de exponate), Sectia  in aer liber a  Muzeului Etnografic (85 de unitati), Muzeul memorial “Emil Isac”, Colectia de istoria farmaciei, Muzeul de Mineralogie si Geologie si Muzeul Zoologic (peste 140000 piese).

        Gradina botanica, una dintre cele mai cunoscute si mai bine organizate din sud-estul Europei, ofera un bun prilej de destindere, dar si de instruire pentru numerosi turisti din tara si strainatate. Gradina Botanica – Muzeu national, gradina a fost fondata in 1872, avand o suprafata initiala de 4,3 ha. Prin grija prof. A.Richter suprafata sa a crescut la 9,6 ha. In 1920, prof. A. Borza a elaborat planul de reorganizare a unei noi gradini botanice, a carei amenajare s-a realizat intre 1920-1930. In prezent gradina are 14 ha si o diferenta de nivel de 20 m si este impartita in mai multe sectoare, adapostind 11.000 exponate: sectorul ornamental (Gradina mediteraneeana, Rosarium, Gradina japoneza), sectia fotogeografie (plantele sunt asezate dupa asociatiile lor naturale), sectia de sistematica (plantele sunt randuite dupa principii filogenetice). Remarcabile sunt cele doua grupe de sere cu o suprafata de 3500 mp, cu plante tropicale de interes stiintific si utilitar, Muzeul conceput in scopuri didactice si Ierbarul general al Universitatii (42.000 coli cuprinzand esantioane din flora romaneasca si de pe tot globul). Sub redactia Gradinii Botanice se editeaza publicatii de specialitate (Catalogul de seminte, Contributii botanice etc.

        Municipiul Cluj-Napoca este renumit si pentru diferite activitati si manifestari cultural-artistice: spectacole (Filarmonica de stat, Opera Romana si Opera Maghiara, Teatrul dramatic in limba romana si limba maghiara), expozitii, manifestari traditionale, festivaluri (Festivalul international Lucian Blaga, Toamna muzicala, Salonul national de carte, Festivalul dansurilor barbatesti din Transilvania, Festivalul international de film).



          In municipiile Dej si Turda, bisericile in stil gotic din secolele XIV - XVI, aflate in pietele centrale, constituie importante puncte de atractie. Casele memoriale vin sa intregeasca patrimoniul de monumente cu atractie turistica : “Dr. Ioan Ratiu”  la Turda si “Octavian Goga” la Ciucea.

Comentarii