Despre cazarea la cabana Montana


Cazarea in România, practicarea turismului montan are condiţii foarte bune de dezvoltare datorită potenţialului oferit de cele trei catene muntoase ale Carpaţilor (Carpaţii Orientali, Meridionali şi Occidentali), fiecare dintre acestea cu caracteristicile şi peisajele sale.
În munţii României se pot practica drumeţiile montane, alpinismul, escaladă, mountain bike, zboruri cu parapantă, sporturi de iarnă. Cea mai importantă componentă a turismului montan o reprezintă însă sporturile de iarnă.
Între tipurile de sporturi de iarnă, turismul pentru schi dispune de un potenţial natural ridicat pentru dezvoltare.
Astfel în paginile ce vor urma voi face o comparaţie între criteriile minime obligatorii privind clasificarea cabanelor turistice şi Cabana Montana.
Cabana MONTANA se află localizată în Masivul Vâlcan, Muntele Straja la altitudinea de 1350 m, la 50 de metrii de staţia de întoarcere a telescaunului. Accesul se face: din Petroşani, pe DN 66A, se ajunge în oraşul Lupeni. La indicatorul "Spre Straja" se merge pe strada Calea Brăii până la prima bifurcaţie unde se poate opta pentru telescaun (la dreapta) sau pentru "Drumul Crucii" (la stânga). Pe "Drumul Crucii" (cca. 8 km), iarna se recomandă auto 4 x 4 şi obligatoriu lanţuri la roţi, chiar daca în anul 2006 drumul de acces a fost asfaltat până în parcarea cabanei. Cabana Montana este de categoria 3 stele şi este amenajată în stil vânătoresc, cu sală de discotecă, restaurant, bar, sală de conferinţă, sală destinată petrecerii timpului liber ( tenis de masa, biliard, etc), sală de fitness şi saună, centru de închirieri schiuri, sănii, snowboard-uri şi snowmobile, şi are o capacitate de cazare de 104 locuri şi 200 de locuri de alimentaţie publică.
Cazarea se face în camere (camere x paturi) – 7 x 2, 1 x 3, 10 x 4, 1 x 5, 3 x 6, 1 x 7, 1 x 8, toate camerele fiind dotate cu televizor. Pentru grupuri mai mari de 30 de personae se practică reduceri începând cu 10%. Restaurantul cabanei Montana are 200 de locuri pentru mic dejun, dejun şi cina, ale căror preţuri nu sunt incluse în tariful de cazare.
Cabana deţine o zonă schiabila, aflată în apropierea acesteia ce este compusă din şase pârtii de schi alpin amenajate şi omologate şi o pârtie de schi fond amenajată în trei variante respectiv 5, 10, 15 Km, cu posibilităţi de extindere la 20 Km. De asemenea deţine şi instalaţiile de transport pe cablu destinate turiştilor, acestea find în număr de 5 teleschiuri şi un telescaun.
Din punct de vedere a asistenţei medicale, există un punct de prim ajutor asigurat de Serviciul Public Salvamont Lupeni pe toată perioada anului, având în dotare echipament tehnic de intervenţie pe pârtiile de schi şi pentru zone de abrupt cât şi sistem de alarmare radio inclusiv la cabanele din zona.
Pentru practicarea turismului pedestru sunt amenajate micro trasee în jurul cabanelor aflate în Staţiunea Turistica Straja, cât şi un traseu European (Traseul turistic European E7) care tranzitează zona. Din punct de vedere peisagistic zona este deosebită având doua puncte de belvedere accesibile atăt vara cât şi iarna, Vf. Straja şi Vf. Mutu oferind turistilor o vedere atât asupra Retezatului, Parângului, Văii Jiului cât şi asupra vechi căi de legatură între Ţara Românească şi Transilvania (pasul La Cruci – folosit în trecut ca loc de trecere între Regat şi Ardeal), respectiv drumul Neamţului sau drumul lui Mihai Viteazu care începe de la Schela jud. Gorj şi până în creasta Meridionalilor de unde coboară în Ţara Haţegului.
În zona de creastă se distinge graniţa austroungara – prin bornele ce sau păstrat de a lungul timpului, cât şi urmele de transee de la Primul razboi mondial.
Deasemenea se află un monument ridicat în memoria soldaţilor cazuţi, reprezentat printr-o cruce de aproximativ 20 m cât şi un lăcaş de cult ortodox la altitudinea de 1.355 m deosebit în felul de amplasare şi amenajare interioară.
În spatele cabanei se află un teren unde este amenajată o mica gradină zoological în care se po admira vulpi, cerb, caprioare, bursuc, 4 ursi, prepeliţe si alte animale.
Zona descrisă prezintă un interes atăt pentru practicarea schiului, a turismului pedestru cât şi din punct de vedere istoric.

cazare romania

Comentarii